No 15. līdz 18. martam Rīgā norisināsies otrais staurptautiskais bērnu un jauniešu profesionālā teātra festivāls “Eju meklēt!”. Festivāla programmā iekļautas gan 19 dažādas Latvijā radītas izrādes, gan 4 ārzemju iestudējumi. Šogad festivāls piedāvā arī 3 pirmizrādes.

Šogad festivālā ar izrādēm priecēs Latvijas Leļļu teātris, Valmieras drāmas teātris, Liepājas Leļļu teātris, Rēzeknes teātris “Joriks”, “Teātris TT”, Zīmējuma teātris, Latvijas Kultūras akadēmijas horeogrāfijas kursa studenti.

Pirmsskolas vecuma bērniem (3-6 gadi) programmā tiek piedāvātas izrādes 3 dažādas Latvijas teātros tapušas izrādes.

  1. martā pulksten 12.00 VEF kultūras pilī mazos skatītājus priecēs Antras Austriņas – Seņkānes veidotā laikmetīgās dejas izrāde “Eksperiments ar apskāvienu”, kurā izrādes dalībnieki kopā ar skatītājiem iepazīsies ar laikmetīgo deju.
  2. martā pulksten 12.00 Kultūras telpā “3 māsas” Liepājas leļļu teātra aktieri Leldes Kaupužas veidotajā izrādē “Teika par vilciņu” izstāstīs senu latviešu tautas pasaku, kurā klausītāji un skatītāji uzzinās atbildes uz mūžsenajiem jautājumiem – kā viss radies, kāpēc kaķis murrā un kāpēc viss ir tieši tā, kā ir?
  3. martā Latvijas Leļļu teātris un režisors Māris Koristins pašiem mazākajiem piedāvā klasisko leļļu teātra izrādi “Pelnrušķīte” latviešu un krievu valodā.

Sākumskolas vecuma (6-12 gadi) bērniem “Eju meklēt” piedāvā:

  1. martā pulksten 18.00 VEF Kultūras pilī iespēja noskatīties “Zīmējumu teātra” izrādi “Mīlība” , kurā ar horeogrāfijas palīdzību tiks veidotas ilustrācijas kontrabasa pavadījumam. Režisors Varis Klausītājs.
  2. un 17. martā Latvijas Kultūras akadēmijas “Zirgu pastā” Latvijas Kultūras akadēmijas 3. kursa studenti dejas izrādē “Kaste notiek” mēģinās skatītājus aizvest pāri pierastā komforta robežai, jo ir jau tik mājīgi, kopt Lielo pasaules koku, zināt, kā par to rūpēties, zināt, kas būs rīt, bet vienā brīdī tas var mainīties.
  3. martā pulksten 17.00 VEF Kultūras pilī būs skatāma Lilijas Liporas režisētā kustību un objektu monoizrāde “Karavīrs”. Šis ir stāts par piederības apzināšanos – Tu, ģimene, tauta, pasaule – tāda, vai pretēja secība. Pilnīga neatkarība, vai nepārtraukta mijiedarbība, un kas tad ir tas īstais spēks un patriotisms. Izrāde, kur var saklausīt un saskatīt gan tautisko, gan laikmetīgo.
  4. martā pulksten 15.30 un 19.30 VEF Kultūras pilī senu noslēpumainu indiāņu pasauli atklās režisores Ingas Tropas un Rēzeknes teātra “Joriks” interaktīvs dramatiskā teātra iestudējums “Drebošā telts”.
  5. martā pulksten 11.00 VEF Kultūras pilī skolēniem būs skatāma Edgara Niklasona neverbālā izrāde ar māliem “Gājiens vienalga pašam”. Izrādes galvenā ideja ir par cilvēku kā tīru būtni, bez iepriekšējo paaudžu uzkrātās pieredzes un gudrības, kas ļauj pasauli izjust brīvi un drosmīgi.
  6. martā pulksten 11.00 Latvijas Leļļu teātrī jaunie detektīvi varēs asināt savu loģisko, analītisko un radošo domāšanu kopā ar Latvijas Leļļu teātera aktieriem īstā detektīvstāstā “Izmeklēšanu vada rauši”.Ģirta Šoļa režija, izrāde krievu valodā.
  7. martā pulksten 12.00 un 15.00 Latvijas Kultūras akadēmijas “Zirgu pastā” viesosies Valmieras drāmas teātris ar Jāņa Znotiņa režisēto izrādi “Staburaga bērni”. Varoņi Jancis un Marčs izdzīvos neaizmirstamus piedzīvojumus nostāstiem vītajā Staburaga apkārtnē.

Bērniem no 12 gadu vecuma festivāls piedāvā 4 aizraujošas izrādes par pusaudžiem un jauniešiem svarīgām problēmām.

  1. martā pulksten 17.00 VEF Kultūras pilī “Teātris TT” piedāvā Klāva Knuta Sukura režiju dramatiskā teātra izrādei “Icikēriks”. Šīs iestudējums stāsta par diviem 13 gadīgiem jauniešiem, kuri vēlas sākt patstāvīgi, neatkarīgi lūkoties uz dzīvi, bet iedomu tēls Icikēriks nemitīgi kārdina ar nepārbaudītām dzīves atziņām. Luga ir bērnu un jauniešu dramaturģijas konkursa “Sīpols” laureāte.
  2. martā pulksten 19.00 Latvijas Leļļu teātrī jauniešiem būs skatāma Duda Paiva izrāde “Zelta zirgs”. Izrādes veidotāju komanda piedāvā mūsdienīgu skatījumu uz Raiņa lugu “Zelta zirgs” – brīva no aizspriedumiem, izrāde kā izaicinājums. Domāt līdzi, ne tikai skatīties, būt procesā, tas nav neiespējami.

Šogad festivāls programmā piedāvās arī 3 pirmizrādes, divas no tām ir tapušas kopā ar jauniešu teātriem no Rīgas un Aizputes.

Pirmo reizi “Eju meklēt!” ietvaros 15. un 16. martā tiks izrādītas eksperimentālās orģināldramaturģijas izrādes, kurās piedalās jauniešu amatierteātri – Aizputes teātra studija “Panda” ar izrādi “Aizputes hronikas” un Rīgas Teikas vidusskolas jauniešu teātris “TE – 13” ar izrādi “Safe place”. Profesionālu pedagogu vadīti jaunieši publiski uzdrošināsies stāstīt par savām sajūtām, atklāti nosaucot vārdā lietas, kas satrauc, tādējādi parādot, ka jaunieši ir daudz dziļāki un domājošāki, nekā pieņemts uzskatīt. Savas izjūtas izrādes formātā noformulēt palīdzēs režisori: Sandija Kalniņa, Edgars Niklasons un Artūrs Putniņš.

  1. martā pulksten 18.30 kultūras telpā “3 māsas” pirmizrādi piedzīvos arī režisores Ditas Balčus iestudētā muzikāli aktīvā izrāde – modes šovs “Viņš ir pliks”. Tā ir mūsdienīga versija par H. K. Andersena pasaku “Karaļa jaunais tērps”.

Plašāk par festivāla programmu festivāla mājaslapā “Ejumeklet.lv” un visās norises vietās:

VEF Kultūras pilī, Latvijas Leļļu teātrī, kultūras telpā “3 Māsas”, Latvijas Kultūras akadēmijas “Zirgu pastā”, Rīgas Teikas vidusskolā.

Festivāla biļetes var iegādāties visās “Biļešu paradīzes” kasēs,  kā arī internetā, biļešu cenas no 3 līdz 10 eiro. Festivāls piedāvā arī vairākus bezmaksas pasākumus.

“Eju meklēt!” ir starptautisks skatuves mākslas festivāls, ko organizē Starptautiskā profesionālo bērnu un jauniešu teātru asociācijas “ASSITEJ Latvija nacionālais centrs”.

Kontakti: Nadīna Medne

asistente

nadinamedne@gmail.com

tel. +371 27771963

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *